a
" alt="b">
" alt="b">

PATLİCAN (DOMATES) EKMEK, TUZ

Patlican ( Domates ) – Ekmek – Tuz
***yüz kişiye sorduk – bilgilendik , bilgilendiriyoruz

 Merak edenler sorar , soruşturur .
Bilenleri , bilmeyenleri de sorar .
Bildiklerini sormakla karşındakı sınava alır , nekadar biliyor acaba ,bilmediklerini de öğrenmek için sorar.
Biz de sorduk , terziye , ayakabıcıya , kuyumcuya , nalbanta , tücara , “makiyato”-cuya , işçiye , işsize , boş gezenin boş kalfasına ( ki en kalabalığı bunlar ) bile sorduk.
SİZ DOMATES ( PATLİCANLA ) EKMEĞİ NASIL YERSİNİZ ?
Aldığımız cevaplar :
*** Ne soraysın sen da be , nasıl yeyecem , bayagi , sançi çimbili ne ? patlican ekmek  …..
*** Vala açoldom mi yerım hem sarp yerım , bakmam saga sola …..
*** Ya pinır  , pinır yanında yog ise yeyemem vala ……
*** Vala hamburgerde sarp oli , veri bi lezet ……
*** Yemem ben patlican yemem ……
*** A olsaydi o Prizren patlicani , hem anamım yogordogi tene furun ekmegi . Ah ah  akti sularım agzımdan …..
*** vala ben korkaym yema ataylar ilaç – milaç  sora bozoli yüregım …..
SORUYU ÇOK CİDİYE ALANLAR DA VAR.
*** alırım patlicani isla yikarım , sora  alırım bi tanyir ( tabak ) çeserim yaridan , sora cenek yaridan , olor dert ( dört ) parçe  , yanına  tuz atarım tanyirin . Ekmegi da furundan taze – isi alırım . Otororom yerım vala , hele şar pınırı da yanında varise  oh oh yerım da yerım…….
Karşımızda elilerin jenarasyonu var , konuşuyoruz eski günleri , anıları canlandırıyoruz , arada sorumuzu da yöneltiyoruz. Konu üzerine uzun zun  sohbet etikten sonra aldığımız cevaplardan biri hafızamıza kazınıyor.
**** Bak abab , senda bilersın ema unutmişın .
Bak sol elının avuçuni yokoriya kaldırırsın , avucunun içıne tuz  atarsın . Aynı elının işaret parmagi ve baş parmagile ekmegi alırsın , sag elınlen da patlicanı alırsın.
Sol elınde işaret parmagı ve baş parmagınle tutugun ekmegi agzına dogri uzatırsın              ( yavaş yavaş avucuni açmaden se tuz dükülür ) ısırırsın ekmegi . sora sag elındeçi patlicani  , sol elının avucunda çi tuza batırırsın hem ısırırsın patlicani . Patlicani tuza batırmaden evel yalarsın , yaşedırsın dılınlen se kuri patlicana yapuşmaz tuz.
 Denedik rahat rahat yeyebiliyorsun , ayakta , sokakta , avluda  her yerde rahat rahat yeyebiliyorsun. Tabak , biçak , sandalye , masa gerekmiyor .
Ellilerin “fastfood” yemeği desenize.
Sonuç :
Günümüzde  “piza “ – “hamburger “ – “somun “ – “sandviç” – “pide “ – “pleskavica “ – bürek  ( börek ) -cevrek ( simit ) – topli ( çörek )– çebab( kebap) – çüfte ( köfte ) varken  kimse patlicanlen (damateslen ) ekmek yemiyor.,  yada yemesini bilmiyor. Daha da kötüsü evde ekmek ( yemek ) yenilmiyor gibi , her şey dışardan köfteci , pizacı – furun – börekçiden .
Oysa o güzelim patlican , kızarmiş büber , çerviş , yumurta , süt , yoğurt , evde  pişirilmiş yemekler  ve ev ekmeği ile beslenen  jenerasionun sapasağlam çocuklarısınız.
Sizlere tavsiyemiz
PATLİCA EKMEK TUZ yemeği deneyin , bize servis edilen  bizden olmayanların mutfağından  uzak durun , en azından  sizin jenerasiondan da  gelecek olacak çocukların sağpasağlam olması uğruna.
AFİYET OLSON ( OLSUN ) .
Raif BUŞ
Haziran 2012

sevgi ve saygılarla
Raif BUŞ

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

Sıradaki haber:

Sizin Köşeniz: GÖÇLER

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............