a
" alt="b">
" alt="b">

KTTO 15. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ GENİŞ KATILIMLI RESEPSİYONLA KUTLADI

Kosova-Türkiye Ticaret Odası (KTTO), kuruluşunun 15. yıldönümü vesilesiyle davet düzenledi.

Kosova-Türkiye Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Balkız ev sahipliğinde düzenlenen davete, Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekili Fidan Brina Jılta, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, AAK Genel Başkanı Ramush Haradinaj, PDK Genel Başkanı Memli Krasniqi, belediye başkanları ile Kosova ile Türkiye’nin önde gelen iş insanları katıldı.

Davette bir konuşma yapan KTTO Başkanı Abdurrahman Balkız, “bugün odamızın 15. yılını kutlarken, bu girişimi Kosovalı dostlarımızla birlikte başlattığımızı hatırlatmak isterim. Kosova’nın bağımsızlığının ilan edilmesi ardından ilk adım vizelerin karşılıklı kaldırılması oldu. Vizelerin kaldırılması, ekonomik ilişkilerin daha güçlü ve hızlı bir şekilde gelişmesine neden oldu. Odamız, iki ülkenin ekonomik potansiyelini ortaya çıkarmak için çalıştı. Bu 15 yıllık sürecin başlangıcından itibaren, binlerce insan Türkiye’den Kosova’ya geldi, binlerce insan da Kosova’dan Türkiye’ye gitti. Türkiye’deki iş insanlarının Kosova’ya olan ilgisi artarak devam etti. Bu ilgi de burada yatırıma dönüştü. Bugün, sadece Türk firmalarının Kosova’da sağladığı istihdamın 10 bin civarından olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, dolaylı istihdamı da göz önüne aldığımızda bu sayıyı ikiyle çarpmamız lazım. Kosova devletinden istediğimiz tek şey yatırımcıyı çekme konusunda yapıcı ve teşvik edici politikaları daha da geliştirmesidir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı da, KTTO’nun Kosova ile aynı yaşta olduğuna dikkat çekerek, “demek ki Türkiye başından beri Kosova’nın kendi ayakları üzerinde durması için sadece hükümet olarak değil, özel sektörü ile de destek sağlıyor. Ama şu anda dünya büyük bir değişimden geçiyor ve bu değişim belki de daha büyük değişimlerin olacağının bir habercisi. Her değişim, hem risk hem fırsat barındırır. Bizim de bu değişimi Kosova ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler açısından bir fırsata çevirebilmek için şimdiden hazırlık yapmamız gerekiyor” dedi.

Davette Başbakan Yardımcısı Emilija Redžepi de söz alarak Türkiye’nin Kosova’ya her alanda sunduğu desteklerden dolayı teşekkür etti. Redžepi, “Türk askerinin barışı sağlamada sunduğu katkıyı asla unutmayacağız. TİKA’nın Kosova’da yapmış olduğu yatırımları asla unutmayacağız. Şu anda ülkenin kuzeyinde konuşlanan ve bizlere destek için gelen Türk askerlerini unutmayacağız. Belki küçük bir ülkeyiz ve depremde Türkiye’ye küçük bir destek sundabildik ama kalbimiz hep Türkiye ile birlikteydi” ifadelerine yer verdi. /kosovaport/

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE, KOSOVA’NIN EN ÖNEMLİ EKONOMİK ORTAĞI

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............