a
" alt="b">
" alt="b">

TÜRKÇE’NİN SESİ TÜM KOSOVA’YA YAYILDI

Günümüz iletişim dünyasında, kullanım sıklığı ve günlük haberlerin hızlı bir şekilde paylaşılması baz alındığında sosyal medya egemen olduğu görünümü verse de, konvasiyonel olarak tanımlanan geneksel iletişim araçlarından radyo, güvenilirliği bakımından tercih edilen haber alma araçlarından biri olarak yerini korumaktadır.

Kosova’da kamu kitle iletişim araçlarından Kosova Radyosu’nun 2. Kanalı’nda yayın yapan Türkçe programın ülke genelinde dinlenirliğe başlaması bu nedenle, son yıllarda Kosova’daki Türkçe medyaların gelişim çizgisi açısından en önemli gelişmelerden biri oldu.

1999 yılından bu yana sadece Priştine’de işitilebilen ve dinleme imkanı olan Kosova Radyosu’nun Türkçe yayınları artık Priştine  yanı sıra Prizren, Mamuşa,  Gilan, Mitroviça, Vıçıtırın, Dobırçan, Yanova gibi  Türklerin yaşadığı yerleşim yerlerinde, tek sözde tüm Kosova’da rahatlıkla dinlenebiliyor.

Türk toplumunu yakından ilgilendiren son derece sevindirici olan bu gelişmeyle, Türk dinleyicilerinin Türkçe yayınları dinlemekten mahrum kalması  ya da bırakılması haksızlığına son verildi.

RTK yönetimi tarafından yaklaşık iki hafta önce yeni vericilerin devreye sokulmasıyla, yıllarca devam eden Türkçe yayınların  işitilmesi  ya da dinlenmesi  sorunu çözüme kavuşmuş oldu. Dolayısıyla her gün saat 16:00 – 18:00 saatlerinde 93.3 ve 97.7  FM  frekansları üzerinden  yayın yapan Kosova Radyosu 2. Kanalı’ nda yayın hayatını sürdüren Türkçe yayınları 23 yıllık bir aradan sonra en nihayet Kosova genelinde dinlenebiliyor.

Kosova Radyosu Türkçe Programı dinleyicisine, Türk dinleyicisi de en nihayet Türkçe yayınlara kavuşmuş oldu.

Kosova Radyosu Türk Redaksiyonu idaresi ile çalışanlarının aralıksız olarak verdikleri mücadele, son dönemlerde KTDP, Kosova Türk Gazeteciler Derneği (KTGD), Türk kurumları, başta Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi, TİKA ve diğer kurumlarla yapılan istişarelerle birleşince, dinleme sıkıntısının üstesinden gelindi.

Kosova Radyosu Türkçe yayınlarının tüm Kosova’ya yayılması çok doğru ve isabetli hamle olduğu kadar,  zamanlaması da çok önemli, çünkü ülkede Kosova Türkleri için hayati bir önem arz eden nüfus sayımı sürecinin arifesindeyiz.

Nüfus sayımının halkımızın, eğitim, kültür, sanat, medya, istihdam gibi  hak ve özgürlüklerinin ileri bir seviyeye taşınması, temsil hakkından sonuna kadar yararlanılması, Türk azınlığının, Kosova toplumunda hak ettiği  yeri alması  hususlarında Türkçe radyo yayınlarıyla  nüfüs sayımında kimliğimizi Türk olarak kayda geçirmenin avantajları hakkında  halka çok daha ayrıntılı olarak yalın ve anlaşılır bir dille anlatılması, halkın bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi  daha etkili olacak.

Özetle, haber alma hakkının önemli bir öğesi yerine getirildi…. Şimdi, yayın hacminin genişlemesi gibi ikinci bir aşamanın gerçekleşmesi için verilen mücadelenin başarıyla sonuçlanması gerekecek.

Bu gereklilik Prizren Radyosu Türkçe yayınları için de geçerli. Günde 3 saat yayın yapan Prizren Radyosu Türkçe Programı’nın, yayın hacmini 6 saate çıkarması da elzem olacak. Başlangıçta bu 3 saatlik yayın, dinleyicilere Türkçe müzik dinletilerek hizmet verilebilir.

Kosova’da Türklerin en büyük sayıda Prizren’de yaşadığı, eğitim kurumları ve Türk öğrencilerinin en büyük sayıda bulunduğu  ve  çoğu derneklerin bu şehirde faaliyet gösterdiği göz önünde bulundurulduğunda, Prizren Radyosu’nun Türkçe yayınlarını 3 saatten 6 saate çıkarması da çok isabetli bir karar olacaktır.

Bize düşen de, Kosova Radyosu Türkçe Programı, Prizren Radyosu Türkçe Programı ve Hisar Radyosu ile Türkçe’nin yankılanmasına hep birkilte tanıklık ve Türkçe’nin havasını geniş bir alanda teneffüs etmek olacaktır.

Ercan Kasap

17.03.2024

0 1 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

BOŞVERMEK…

KÖŞE YAZISI

TÜM YAZARLAR
erkasap
ERCAN KASAP
“Karanlıktan korkan çocuğu kolaylıkla hoşgörebiliriz.Yaşamdaki asıl trajedi,yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır” (Platon) 60 yıldan bu yana kesintisiz Türkçe eğitimin yapıldığı Priştine’nin tek ilköğretim okulu “Elena Gjika” okulunun müdür yardımcısı görevine uzun yıllardan sonra bir Türk öğretmen seçildi, tam da güzel oldu, hak yerini buldu derken, Türk topluluğunu derinden sarsan tatsız bir olay yaşandı. “Elena Gjika” okulunda görev yapan Arnavut öğretmenler, ne hikmetse, müdür yardımcılığına Türk öğretmenin seçilmesini hazmedemedi.K ararı, derslere girmemekle boykot etti. Ardından Arnavut öğrenciler Türk öğretmen ve öğencilerine sataştı, tartakladı ve çirkin hareketlerde bulundu. Anlatıldığna göre Arnavut örencilerinn tepkisi tam bir mlliyetçilik gösterisine dönüştü. Holiganlık davranışları sergileyen Arnavut öğrenciler, Türk öğretmen ve öğrencilerine adeta terör estirdi. Esir kaldıkları sınfların kapıları tekmelendi, camlar kırıldı,”burası Arnavutlarındır” sloganları atıldı. 65 yaşında bir Türk öğretmeni 13- 14 yaşındaki Arnavut öğrenciler tarafından tartaklandı. (9’uncu sınıf Türk öğrencilerinin toplu olarak imzaladıkları mektupta, biyoloji ve fizik derslerini veren kıdemli öğretmen Abdullah Bırvenik’in Arnavut öğrenciler tarafından koridorda etrafının sarıldığı, tartaklandığı, Arnavut bayrağıyla sarılarak, sataşmalara maruz kaldığı ileri sürülüyor). Sebep, sadece ve sadece müdür yardımcılığına seçilen öğretmenin Türk olması!
b
b

SIZIN KÖSENIZ

TÜM YAZARLAR
konukyazar
SİZİN KÖŞENİZ
Sizin Köşeniz bölümünde siz değerli okuyucularımızın .............